[:en]Community Service: Cooperation between UBL and Kagoshima CIty Japan[:id]Pengabdian Masyarakat : UBL dan Kagoshima CIty Japan[:]

[:en]DSC_0388   DSC_0454On July 31, 2015, the Directorate of Research and Community Services Budi Luhur University presents the public, community groups (KSM Nyiur) and schools that have been the target of Architecture Faculty of Engineering study program. The goal, to exchange insights and knowledge about their respective cities and social activities in order to care for the environment.

DSC_0417This activity is a continuation of the implementation program of cooperation between Budi Luhur University and city of Kagoshima who has been initiated since 2014 last. This event  the Sustainable Society or society that is friendly to the environment.
“If this activity is useful and meaningful, then the next Kagoshima party will invite a team from the Budi Luhur University, to visit our city next year,” said Katsutoshi Kawano (Land Usage Planning and Control Division, Assistant Section Chief Kagoshima City).

DSC_0440Students from both countries to show how they utilize the materials used into items that can be reused. The activities ended with the holding of a workshop on the craft of making plastic packaging for all participants, by the chairman of the KSM Nyiur trash farmers.

Katsutoshi Kawano said that city of Kagoshima is very excited on this event because although in Japan there Origami workshop activity but for him this is a new thing.

[:id]DSC_0388   DSC_0454Pada tanggal 31 Juli 2015, Direktorat Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat Universitas Budi Luhur menghadirkan masyarakat, kelompok masyarakat (KSM Nyiur) dan sekolah-sekolah yang selama ini menjadi binaan Fakultas Teknik prodi Arsitektur. Tujuannya, untuk bertukar wawasan dan pengetahuan mengenai kota masing-masing dan aktivitas social dalam rangka peduli lingkungan.

DSC_0417Kegiatan ini merupakan keberlanjutan dari implementasi program kerjasama antara Universitas Budi Luhur dan Kagoshima University yang sudah dirintis sejak tahun 2014 lalu. Yakni, mengenai Sustainable Society atau masyarakat yang bersahabat dengan lingkungan.
“Bila kegiatan ini bermanfaat dan bermakna, maka selanjutnya pihak Kagoshima akan mengundang tim dari Universitas Budi Luhur, untuk berkunjung ke kota kami tahun depan”, kata Katsutoshi Kawano (Land Usage Planning and Control Division, Assistant Section Chief Kagoshima City).

DSC_0440Siswa-siswi dari kedua Negara menampilkan bagaimana mereka memanfaatkan bahan-bahan bekas pakai menjadi barang-barang yang dapat dimanfaatkan kembali. Kegiatan diakhiri dengan diadakannya workshop pembuatan kerajinan dari plastik kemasan bagi seluruh peserta, oleh ketua KSM Nyiur petani sampah.

Kagoshima CityKegiatan ini paling menarik bagi  Katsutoshi Kawano. Karena walaupun di Jepang ada Origami tapi baginya aktivitas workshop ini adalah hal baru baginya.[:]