[:id]Direktorat Jendral Pajak dan Universitas Budi Luhur Selenggarakan Seminar Bisnis[:en]The Directorate General of Taxes and the Universitas Budi Luhur Held the Business Seminar[:]

[:id]Direktorat Jendral Pajak menyelenggarakan seminar bisnis dalam rangka pemberdayaan UMKM, yang merupakan tindak nyata dari program kegiatan Bussiness Development Service. Penyelenggaraan seminar tersebut dilaksanakan di Auditorium Universitas Budi Luhur pada hari Kamis, 16 November 2017 yang dihadiri oleh 225 peserta UKM dan 30 peserta bazar. Dalam seminar ini, yang bertindak sebagai narasumber adalah Faizal Hermiansyah, S.Kom (pelaku Technopreneur) dan Elang Yudantoro, S.Pd. (praktisi dan pelaku enterpreneurship).

Acara dihadiri oleh jajaran pejabat kampus Budi Luhur, perwakilan UMKM Sahabat Pajak, perwakilan Kanwil DJP Jakarta Selatan II, tamu undangan, dan juga peserta seminar. Dalam sambutannya, Prof. Dr. sc. agr. Ir. Didik Sulistyanto, sebagai Rektor Universitas Budi Luhur, memaparkan bahwa sector UMKM yang berbasis ekonomi kerakyatan merupakan penopang ekonomi di Indonesia.

Dari perwakilan UMKM Sahabat Pajak (USP), Bp. Edi Yusowidodo memaparkan beberapa benefit yang didapat dari program USP diantaranya networking dan accounting. Hal tersebut sangat mendukung pemasaran dari produk UKM yang konvensional regional untuk mengembangkan jaringan pemasaran sampai ke berbagai pulau di Indonesia. Peran KPP sebagai sahabat UKM juga tidak dapat diartikan sebagai hal yang menakutkan mengingat partisipasi UKM selain sebagai penopang ekonomi. Diharapkan juga kontribusi pajak yang disumbangkan ke negara bisa bermanfaat lebih besar dan secara tidak langsung berdampak kepada rezeki yang semakin berkah.

Pada kesempatan yang sama, Bp. Raswani selaku Kepala Seksi Bimbingan Penyuluhan mewakili Kepala Kanwil DJP Jakarta Selatan II mengucapkan terima kasih kepada USP dan Universitas Budi Luhur terhadap terselenggaranya acara seminar ini dan bersama sama membantu pengembangan UKM.[:en]The Directorate General of Taxation held a business seminar in the framework of empowerment of SMALL MEDIUM ENTERPRISES, which is a real follow-up from activities program Business Development Service. Organizing the seminar was held in the Auditorium of the Universitas Budi Luhur on Thursday, November 16, 2017 that was attended by 225 participants SMEs and 30 participants bazar. In this seminar, which acts as the resource person is Faizal Hermiansyah, S. Kom (Technopreneur offender) and Elang Yudantoro, S. Pd (practitioners and offender enterpreneurship).

The event was attended by an impressive array of official campus Budi Luhur, representatives of SMALL MEDIUM ENTERPRISES, the representative of the regional Tax Companion X_ROBINFAN_X Jakarta Selatan II, invited guests, and also the participants of the seminar. In his speech, Prof. Dr. SC. agr. IR. Didik Sulistyanto, as Rector of the Universitas Budi Luhur, exposing that sector-based economic populist SMEC is the underpinning of the economy in Indonesia.

A representative of SMALL MEDIUM ENTERPRISES Tax Companion (USP), Mr. Edi Yusowidodo exposes some of the benefits of the program include USP networking and accounting. It strongly supported the marketing of SME products that conventional regional marketing networks to develop up to various islands in Indonesia. The role of SMES as KPP also not be construed as the scary thing considering the participation of SMES as well as economic crutch. Expected tax contributions also donated to the country could be useful and an indirect impact to the sustenance that is increasingly a blessing.

On the same occasion, Mr. Raswani as the head of the section of guidance Counseling represents the head of the Regional Office of South Jakarta X_ROBINFAN_X II thanked USP and the Universitas Budi Luhur against this seminar are invited, and shared the same help the development of SMES.[:]